top of page

ÇOCUKLARLA KORONAVİRÜS HAKKINDA KONUŞURKEN ÖNERİLER

ÇOCUKLARLA KORONAVİRÜS HAKKINDA KONUŞURKEN ÖNERİLER

Psikiyatri Hekimi

Uzm. Dr. Nazmi ÇAĞLAR

  1. Çocuklar sandığınızdan fazla sizi gözlerler. Önce siz sakin olun; izlediğiniz haber ve görüntülere verdiğiniz tepkilerin onları doğruda etkileyeceğini unutmayın.

  2. Mümkün olduğunca haberleri onların yanında takip etmeyin.

  3. İletişim kanallarına erişebilecek yaşta olan çocuklarınıza doğru bilgiye nasıl ulaşabileceklerini gösterin.

  4. Sorularını dürüstçe, samimi ve yaşlarına uygun şekilde yanıtlayın. Öğrenmek istediklerini yanıtlamanız yeterlidir. Ayrıntılı bilgi vermek kaygılarını arttırabilir.

  5. Çocuğunuzun düşünce, duygu ve tepkilerini onaylayın. Bu duyguları hissetmenin olağan olduğunu ve ne zaman isterse konuşabileceğini belirtin.

  6. Güvende hissedecekleri bir ortamda konuşmak en iyisidir. Kitap okurken, resim çizerken veya sevdikleri bir şeyi yaparken kendilerini rahat hissedebileceği zamanlarda konuşabilirsiniz.

  7. Güven verici olun fakat gerçekçi olmayan vaatlerde bulunmayın.

  8. Hastalanan kişilere yardım eden bir çok insan olduğunu anlatın. Kötü giden şeyler olduğunda yardıma koşan insanlar olduğunu bilmeleri onları rahatlatacaktır.

  9. Küçük çocuklarınız meraklı olmayabilir. Genel hijyen ve korunma yöntemleri ile ilgili bilgi verin. Oyun yoluyla anlatabilir, ilgili çocuk kitaplarından yararlanabilir, kendinizin neler yaptığını gösterebilir ve birlikte yapabilirsiniz.

  10. Bu süreçte evde fazla zaman geçirmeniz gerekecek. Bunu keyifli hale getirmeye çalışın. Birlikte gününüzü planlayın ve rutinler oluşturun.

  11. Her zaman olduğu gibi şimdi de sizden öğrenecek; iyi bir rol model olun; molalar verin, bolca uyuyun, egzersiz yapın ve iyi beslenin. Arkadaşlarınız ve ailenizle bağlarınızı sürdürün ve sosyal destek sisteminize güvenin.

bottom of page