top of page

Koronavirüs Hakkında Ebeveynlere Öneriler

Koronavirüs Hakkında Ebeveynlere Öneriler

Klinik Psikolog

Hatice Emek ÜNAL

1- Çocuğun soru sorabileceği bir ortam yaratılmalıdır.

Sorular dürüstçe ve çocuğun anlayabileceği bir şekilde cevaplanmalıdır. Bu dönemde ev dışında çalışmak zorunda kalan anne ve babalar işten geldiklerinde hijyen kuralları nedeniyle çocuklarına sarılmamaları ve öpmemelerini gerekçeleriyle anlatmalıdır.

2- Kişisel temizlikleri konusunda bilgilendirme yapılmalı.

Çocuklara anlayabilecekleri dilde özellikle tuvalet kullanımı sonrası, yemekten önce veya öksürme, hapşırma gibi durumlarda en az 20 saniye sabunla ellerini yıkamaları konusunda bilgi verilmelidir.

3- Çocuklar aileleri ve öğretmenlerinin tepkilerini izler ve öğrenirler.

Sizin haberlere nasıl tepki verdiğiniz, diğer yetişkinlerle aranızdaki konuşmalar çocukların nasıl hissedeceği konusunda belirleyici olacaktır.

4- Anne baba kaygı yaşasa da abartılı ve yapmacık şekilde çocuğa hiçbir sorun yokmuş gibi yaklaşmaları;

Kendilerinden bir şey saklanıyormuş hissi ve ailelerine duydukları güvenin kaybı, süreci daha endişeli geçirmelerine neden olabilir.

Güvende olma duygusu afet zamanlarında çocukların en fazla ihtiyacı olan şeydir. Çocuklara zor bir dönemden geçildiğini belirtmek ama ailece yapılması gerekeni yapmaya çalıştığımızı ve onları korumak için dikkatli olduğumuzu göstermek (yani sadece söylemek değil yaşatmak) ebeveynlerin yapması gerekenlerin en başında gelmektedir.

5- Çocukların kaygı ve korkularını anlamak, kabul etmek;

Bunlara yönelik uygun gerçekçi onların anlayabileceği dilde bilimsel açıklamalar yapmak çocuklar için çok daha yararlıdır.

Çocuklara korkularını paylaşmaları için izin verilmelidir. Çocukların endişelenmesi doğaldır, sorular sorduklarında gereken cevaplar verilmeli ve çocuğun kaygısını azaltmaya çalışılmalıdır.

6- Bu süreçte anne-baba medya ve sosyal medya okur yazarlığı konusunda da etkin adımlar atmalıdır.

Çocukların haberleri izleme süresini sınırlı tutulmalı, korkutucu görüntüler içeren videolar ve görsellerden uzak tutulmalı, olumsuz haberlere maruz kalmaları engellenmelidir.

7- Covid-19 salgınının etkilenen insanlara yardım eden pek çok kişi olduğunu, sağlık çalışanlarının, hastanelerin, devletlerin ve toplumun elinden geleni yaptığını çocuklara anlatın.

İşler yolunda gitmediğinde yardım edecek insanların olduğunu öğrenmeleri biraz rahatlamalarını sağlayacaktır.

8- Gerçekçi olmayan sözler verilmemelidir.

Evde veya okulda güvenli olacakları söylenebilir, ancak etraflarındaki kimsede hastalık olmayacağı gibi bir söz verilmemelidir.

9- Günlük rutinler yani yaşamın doğal akışı mümkün olduğunca korunmalıdır.

Çocukların sınıf arkadaşlarıyla, mümkünse öğretmenleriyle iletişim kurmaları, dijital olanaklar kullanılarak görüntülü konuşmalar yapmaları sağlanmalı ve desteklenmelidir. Sürekli uyku sorunu yaşayan, korkularını kontrol edemeyen, anne babasından ayrılamayan çocukların profesyonel /psikososyal yardıma ihtiyacı olabilir.

bottom of page