top of page

EVDE KALMAK ZORUNDA OLAN YAŞ GRUBU 65 VE ÜZERİ İÇİN ÖNERİLER

EVDE KALMAK ZORUNDA OLAN YAŞ GRUBU 65 VE ÜZERİ İÇİN ÖNERİLER

Uzm. Dr. Aykut Çobadak

Covid-19 salgını yaşanan bu günlerde en çok konuşulan konulardan birisi yaşlılar ve yaşlılık oldu. Bir taraftan risk grupları korunmaya çalışılırken, diğer taraftan bu hastalığın sadece 65 yaş üzerini tuttuğu gibi bir yanlış algı ortaya çıktı. Hem karantina uygulanan 65 yaş ve üzeri kişilerin sürekli evde ve kimse ile görüşmeden kalmak zorunda kalması, hem sürekli yaşlılar ve ölümle ilgili haberler yapılması ve hastalık gerçeğinin ortalarda dolaşması insanlarda özellikle 65 yaş üzeri kişilerde kaygının fazlaca artmasına sebep olabilir. Bu nedenle bazı bilgileri daha net ve doğru kullanmak yararlı olacaktır.

  1. Bu hastalık birkaç aydan beri yaşamımıza girmiş olmasına rağmen hastalıkla ilgili bilinen bilgiler, yaşlıların hastalığı yayan değil, hastalıktan en çok etkilenen grup olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle tanımlanan risk grupları ile teması kesmek önemli bir nokta.

  2. Bu hastalık sadece yaşı 65 ve üzerinde olan kişileri değil herkesi tutabilir.

  3. Muhakkak belirtilen hijyen ve temas kurallarına uymak gerekir.

  4. Bu hastalık fiziksel temasla bulaştığı için, fiziksel teması kesmek sosyal teması kesmek anlamına gelmez. Bu nedenle, telefonla görüşülecekler listesi yapın ve belli aralıklarla görüşme yapın

  5. Teknolojiyi daha iyi kullanmayı öğrenin, belli aralıklarla görüşmek istediğiniz kişilerle görüntülü konuşun

  6. Acil ulaşacağınız numaraları belirleyin ve ihtiyacınız olduğunda aramaktan çekinmeyin.

  7. Düzenli uyku saatiniz, yemek saatiniz ve evde basit egzersiz yapma saatiniz olsun.

  8. Sürekli televizyon izlemeyin veya internetten haberleri sürekli takip etmeyin. Günün belli saatlerinde haberlere güvendiğiniz kişi veya kurumları takip ederek ulaşın.

  9. Bu sürecin geçici olduğunu, bu süre zarfında yapmaya çalıştığınız şeyin hastalık bulaşmasını önlemek olduğunu unutmayın.

  10. Kullandığınız ilaçları ihmal etmeyin, bittiği taktirde raporlu ilaçlarınızı direk alabildiğinizi unutmayın.

  11. Gün içerisine evde, mümkünse birlikte yaşadığınız kişiyle birlikte sevdiğiniz aktivite, dizi, film planlaması yapın.

  12. Unutmayın, bütün bireyler gibi sizin de kaygılanmanız çok normal. Düşünmeniz gereken şey koruma tedbirlerini aldıktan, izolasyonu sağladıktan sonra, günlerinizi nasıl planlayacağınız olsun. Çünkü bu hastalık insandan insana bulaşıyor. Bu tedbirleri aldıktan sonra, bulaşmayla ilgili kaygılanmanız yersiz olacaktır. Kaygınızı kontrol edemediğiniz durumlarda, online hizmet veren psikiyatri kurumlarına ulaşın. Bunu sağlayamıyorsanız en yakın karakoldan yardım ve izin alarak profesyonel yardım alın.

bottom of page