Duygudurum bozukluklarında beyin haritalama yol gösteriyor mu?
Turkish J Clin Psy. 2021; 24(4): 435-438 | DOI: 10.5505/kpd.2021.38991
(Makalenin tamamına yukarıda ki linkten ulaşabilirsiniz.)
Psikiyatrik bozuklukların teşhisi uzunca bir süredir tanı sınıflandırma sistemleri etrafında yapılandırılmış klinik görüşmeler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu süreç, araştırmacıları uzun yıllardır hasta ve uzman yanlılığına yatkın olabilen sübjektif bir değerlendirme yaklaşımına güvenmek yerine, elektroensefalografi (EEG) gibi ilgi çekici bir yöntem olmak üzere, nesnel semptom ‘biyobelirteçleri’ kullanarak klinik tanı ve tedavi etkinliğini gibi yeni yollar geliştirmeye/bulmaya itmiştir.
Beyin elektrofizyolojik verilerinin topografik gösterimini ve analizini yapan bir teknik olan kantitatif EEG (QEEG), çeşitli psikiyatrik bozuklukların tanısında kullanılmak üzere önerilmiştir. QEEG, teşhis bilgilerine ve/veya bilişsel eksikliklere karşılık gelebilecek nicel modeller elde etmek için beynin elektriksel aktivitesini analiz etme yöntemidir. QEEG sayısal formata çevrilmiş ve lokalizasyon değerlendirilmesi yapılmış bir EEG'dir. Literatürde hâkim olan yaklaşım, delta, teta, alfa, beta ve gama olarak adlandırılan EEG güç spektrumundaki geniş frekans bantlarını analiz etmeye odaklanır.
Klinik çalışmalar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), şizofreni, majör depresyon ve obsesif-kompulsif bozukluk dahil olmak üzere psikiyatrik durumlarda beyin elektriksel aktivitesinin farklı biçimlerini göstermiştir. Bununla birlikte, bu ayırt edici beyin dalgası aktivitesinin klinik önemi bilinmemektedir. Bu nedenle, kantitatif EEG'nin tanı, hastalık ilerlemesinin değerlendirilmesi ve bu durumların tedavisindeki rolü henüz açıklığa kavuşturulmamıştır.
.......
QEEG ile "beyin haritalaması", birçok psikiyatrik bozukluğun tanı ve tedavisine yanıtı veya yanıtsızlığı tahmin etmenin bir yolu olarak ticari olarak tanıtılmaktadır. Nörolojik ve psikiyatrik durumlar için bir tarama testi olarak nicel EEG'nin kullanılmasını öneren önde gelen tıbbi profesyonel kuruluşlardan güncel kılavuzlar bulunmamaktadır.
QEEG'nin görüntüleme çalışmalarının bir ön koşulu olarak veya görüntüleme çalışmalarının yerine geçmesini öneren güncel kılavuzlar bulunmamaktadır.
Psikotrop ilaçlar için FDA onaylı reçeteleme bilgileri, seçim veya dozlamada QEEG kullanımı için hiçbir öneri içermez ve önde gelen tıbbi profesyonel kuruluşlardan bu tür QEEG kullanımını öneren güncel kılavuzlar yoktur.
QEEG gelecekte DEHB'nin teşhisinde ve/veya sınıflandırılmasında yardımcı olabileceğini kanıtlasa da şu anda ikiuçlu bozukluk başta olmak üzere diğer tüm popülasyonlarda kullanımını destekleyecek yeterli kanıt yoktur.
Prof. Dr. Mehmet Yumru
Kommentare