top of page

Uçak Korkunuzu Yenin - 3. Bölüm


Uçaklar hakkındaki bilgilerinizi arttırıp, korkunuzu ve gerginliğinizi nasıl kontrol edebileceğinizi öğrendikten sonra ise sıra uçuşunuzu ayarlamaya ve elbette uçağa binmeye geliyor. Bu aşamalarda size yardımcı olabilecek bir kaç pratik bilgiyi yazı dizisinin bu bölümünde bulabileceksiniz.


Biletinizi alırken dikkat etmeniz gerekenler


Öncelikle aktarmalı yerine doğrudan bir uçuş seçmenizi tavsiye ederim. Herşeyi adım adım yapmakta fayda var. Uçağa ilk binişinizde elbette biraz gerginlik yaşayacaksınız, kontrol etmek için aktardığım yöntemleri uygulayacaksınız ancak ilk uçuştan sonra araya biraz zaman koymak, baş etmenizi kolaylaştıracaktır.


  • Kanatlara yakın bir koltuk seçin. Uçakta en az sarsıntıyı yaşayacağınız yerler burasıdır.

  • Acil çıkış kapısında oturabileceğiniz bir koltuk seçebilirsiniz. Bu koltuklar daha geniş mesafeli yerleştirildikleri için kendinizi daha az sıkışmış hissedersiniz.

  • Mümkünse büyük bir uçaktan bilet alın, çünkü büyük uçaklar küçüklere oranla daha az sarsıntı hissi verirler.

  • Gündüz uçmayı tercih edin. Etrafınızda olanları görmek hem sizi rahatlatacaktır ve kötü bir şey olmadığını anlamınızı sağlayacaktır hem de manzarayı seyrederken dikkatinizi dağıtabilirsiniz.

  • Mümkünse havanın güzel olduğu bir günü tercih edin. İnternetten hava durumunu kontrol ederek, kalkışta ve inişte daha az sarsıntı yaşayabileceğiniz bir günü seçebilirsiniz.


Uçuşunuzdan bir kaç gün önce havaalanına gidin


Uçmayacağınız bir zamanda havaalanına gitmek sizden düşük derecede gerginliğe sebep olacaktır. Gidin ve düşük gerginlik tamamen ortadan kalkana kadar havaalanında vakit geçirin. Bu hem korkunuzla başaçıkabildiğini görmenizi hem de ortama aşina olmanızı sağlayacaktır. Alışık olduğunuz bir ortamda daha az gerginlik ve korku yaşarsınız.


Uçuş günü havaalanına erken gidin


Havaalanına erken gitmeniz hem ortama alışmanızı hem de geç kalma stresinizi ortadan kaldırmanızı sağlar. Fazladan strese hiç gerek yok değil mi? Hem de uçuş öncesi kendinizi sakinleştirebilmek ve rahatlamak için işe yarayan egzersizleri yapmanıza zamanınız olacaktır.


Uçuş ekibiyle kısa bir sohbet edin

Uaçağa binerken onlara selam vermek ve havadan sudan kısa bir soru sormak ya da şakalaşmak zihninizi dağıtacaktır. Aynı zamanda aranızdaki sıcaklık güveninizi de arttıracaktır. İyi hisleri ortaya çıkaracak bu kısa sohbet, kötü hisleri geri plana atacaktır.


Ayrıca bu aşamada kendinize pilotlara güvenmeniz gerektiğini hatırlatın. Bir yolcu uçağı uçurmadan önce her pilot en az 1.500 saat uçuş tecrübesine sahip olmalıdır.

Kesinlikle rahatlamak için alkol almayın

Alkol almak rahatlamak için iyi bir yol gibi gözükse de aslında o an sahip olunan duyguları kuvvetlendirici bir etkisi vardır. Yani gerginken alkol aldığınızda, bu sadece gerginliğinizi arttırmaya yarar. Ayrıca alkolün etkisi daha az kontrol hissi vereceğinden, öğrendiğiniz rahatlama yöntemlerini uygulamanızı zorlaştıracaktır. Son olarak, alkolün etkisi azalırken gerginlik ve korku anlarında vücudunuzda hissettiğiniz belirtilere benzer belirtiler hissetmenize yol açar.


Dikkatinizi dağıtmak için yanınızda bir şeyler getirin


Kalkış öncesi yanınızda getireceğiniz şeyleri atıştırarak da dikkatinizi dağıtabilirsiniz. Ayrıca kitap okumak ve yazanlara odaklanmak gerginken çok zor olacağından, bir kitap yerine dergi getirmeniz daha çok işe yarar. Herhangi bir karikatür dergisi, gezi dergisi hem resimleri incelemenizi hem de az sayıdaki yazıyı okuyabilmenizi ve zihninizi başka yere odaklamanızı sağlar.


Uçuş esnasında


Yazının 2. bölümünde aktardığım ve siniz önceden pratik yaparak iyi bir şekilde uygulayabildiğiniz yöntemleri uygulayarak kendinizi rahatlatın:


  • Derin ve yavaş diyafram nefesi alın. 2 dakika yapmanız belirgin derecede

rahatlamanızı sağlayacaktır.

  • Vücudunuzdaki gerginliği azaltmak için öğrendiğiniz gevşeme egzersizini yapın.

  • Hayal kurarak zihninizi rahat ve iyi hissettiğiniz bir yere götürün.

  • Dikkat odağınızı değiştirin. Kendinize ya da uçağa değil, tamamen farklı bir konuya odaklanın.

Neyin işe yaradığını keşfedin

Bahsettiğim yöntemlerden hangisinin ya da hangilerinin sizde daha çok işe yaradığını keşfedin ve işe yarayanı uygulamaya devam edin. Dikkat odağınızı değiştirmek için benim burada bahsetmediğim ancak sizin tercih edebileceğiniz başka şeyler de olabilir (kalkış sonrası telefon, tablet ya da bilgisayarınızdan dizi izlemek, oyun oynamak gibi). Bu tür seçeneklerinizi arttırın ve biri işe ayaramadığı taktirde diğerine geçerek işe yarayanı bulana kadar devam edin.


SON SÖZ


Bu yazı dizisinde uçak korkusuna yönelik işinize yarayacağını düşündüğüm pratik bilgileri sizlere aktarmaya çalıştım. Ancak daha önce de bir kaç defa belirttiğim gibi bu korkuyu atlatmanız biraz zaman alacaktır ve sadece burada anlattığım bilgiler korkunuzu tamamen atlatmanıza yardımcı olmayabilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken şey bir psikoloğa başvurmak ve uçuş korkunuz üzerine psikoterapiye başlamak olmalıdır.

Keyifli, rahat ve huzurlu seyahatler dilerim.

bottom of page