top of page

Dünya Diyabet Günü




1921 yılında insülini bularak diyabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini sağlayan Fredrick Bantig'in doğum yıl dönümü anısına, her yıl 14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü düzenlenerek hastalığa dikkat çekilir.


1991 yılından beri düzenlenen, Dünya Diyabet Günü'ne dünyanın 125 ülkesinden, Uluslararası Diyabet Federasyonu üyesi 150'yi aşkın kuruluş katılmaktadır. Diyabetin sebepleri, belirtileri, tedavisi ve neden olabileceği organ tahribatları açısından halkı aydınlatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ülkemizde de diyabet ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri artmaya devam etmektedir. Her yıl 14 Kasım’ da kutlanmakta olan Dünya Diyabet Günü, diyabet dünyasının en önde gelen farkındalık kampanyasıdır. Diyabet; uzun süren bir hastalıktır ve ölüm nedenlerinin başında yer alan hastalıklardan biridir. Her yaş grubu için bir tehdittir.


-Fiziksel aktivitede azalma

-Sağlıksız yaşam tarzı,

-Beslenme davranışlarının olumsuz yönde değişmesi


Beslenme ve yaşam tarzındaki değişmeler; çocuklarda ve gençlerde diyabet görülme sıklığını iki kat arttırmıştır. Diyabetteki artış; kişiyi, aileyi ve ülkeyi sağlık sorunları ve ekonomik olarak olumsuz etkilemektedir. Kontrol altına alınmayan ve uzun süren diyabet sonucu:


-Körlük,

-Böbrek yetmezliği,

-Sinirsel sorunlar,

-Kalp-damar hastalıkları,

-Organ kaybı,


olmaktadır.


Bu sorunlar, uygun tedavi ile en aza indirilebilir. Beslenme de yapılan düzenlemeler diyabet tedavisinin temelini oluşturur. Kan şekerinin dengede tutulması ve ağırlık kontrolü ile diyabette de sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür. Beslenme ve yaşam tarzını bozan bir çevrede yaşıyoruz. Çocukların ve gençlerin düzenli beslenebilmesi ve diyabetle baş edebilmesi için beslenme bilgisi konusunda donanımlı olması gerekiyor.


Özel Terapi Tıp Merkezi olarak diyabetli kişiyle birlikte ailesine “beslenme tedavi eğitimi” veriyoruz. Uzman diyetisyenimiz tarafından verilen bu eğitimin ailesine ve diyabetli kişiye sayısız yararları vardır.


1-Diyabetli kişiyle birlikte ailesinin sağlığı düzelir ve gelişir

2-Diyabetli kişinin üretkenliği artar ve daha mutlu olur

3-Tedavi giderleri düşer.

4-Hastanede ve hasta oldukları zaman azalacağından kendine, ailesine ve işine daha çok zaman ayıracaktır.

bottom of page