top of page

VAJİNİSMUS: DOĞRULAR-YANLIŞLAR

Vajinismus, kadının, cinsel birleşmeyi istemesine rağmen vajinanın(kadın cinsel organı) dışa yakın kısmını çevreleyen kaslarda meydana gelen istemsiz kasılmalar sonucunda, cinsel birleşmenin olamamasıdır. Kadında bu esnada yoğun kaygı, korku, vücudunda kasılma, titreme, bacaklarını istemsiz bir şekilde kapatma gibi belirtiler görülebilir. Vajinismus, doğru yaklaşımlarla kolayca tedavi edilebilen bir durumdur ancak bazı yanlış uygulamalar, tedavi sürecine katılmama veya tedavide acelecilik , erkeğin tedaviye katılmaması, yanlış inanışlar gibi nedenlerle sorun uzayıp gider. Evliliklerde ortaya çıkan bu sorun çözülmediği taktirde boşanma gibi süreçlere ilerleyebilmektedir. Vajinusmus ve tedavisinde yanlış bilinen bazı konuları ve doğruları madde madde inceleyelim :


  1. YANLIŞ: Kadın cinsel birleşmeyi istemediği için vajinismus ortaya çıkar

DOĞRU: Tam tersine kadın istediği halde cinsel birleşme olamamaktadır. Vajinada meydana gelen kasılma, kadının isteği dışında, yaşadığı yoğun kaygıdan dolayı ortaya çıkmaktadır. Önemli olan kaygının sebebini anlayabilmek ve doğru yaklaşımla kaygının azalmasıyla birlikte bu kasılmaları ortadan kaldırmaktır. Bu nedenle sorun kadın istediği zaman ortadan kalkmaz, aksine tek başına sorunu çözmeye çalışmak daha da karmaşık hale getirebilir.

  1. YANLIŞ: Cinsel birleşme esnasında çok kanama ve ağrı olur. DOĞRU: İlk cinsel birleşme esnasında kadınların korkularından ve çoğunlukla yanlış bilgilerinden birisi de kanamayla ilişkilidir. "Kızlık zarının" kanamaya sebep olacağını ve çok ağrı olacağıdır. Himen olarak adlandırdığımız, halk arasında yaygın kullanıldığı şekliyle kızlık zarı denilen yapı soğan zarı inceliğinde, yer yer kılcal damarların olduğu bir yapıdır. Cinsel birleşme esnasında hafif bir sıyrılma olur ve eğer kılcal damarlara denk gelirse sızıntı şeklinde çok hafif bir kan görülebilir. Ağrı ise elinize batan ince bir iğnenin ağrısından çok daha az olur ve çoğunlukla farkedilmez.

  2. YANLIŞ: Vajinismusun sebebi vajinanın dar olması ve anatomik sorunlardır

DOĞRU: Vajina streç kumaş gibi esnek bir yapıya sahiptir. Tek parmak kadar geniştir. Penis yerleşeceği zaman penisi kavrar, çocuk çıkacağı zaman çocuk kadar genişler. Uyarılma olduğu zaman vajina yapısı ve sıvısı değişir. Vajinusmusta girişteki kas yapısında sorun vardır. Gerginliğe bağlı kasıldığı için penis vajianaya giremez.

  1. YANLIŞ: İlaçlarla, alkolle vajinismus düzelir.

DOĞRU: Sorunun çözülmesi için, bazen ilaç kullanmak isteyen kişiler olduğu gibi maalesef bazen sağlık çalışanları da ilaç önerebilmektedir. Ancak vajinismus ağrı kesici, kaygı giderici, lokal anestezik, kas gevşetici vb. ilaçlarla düzelmez. Bazen vaginismus sorunu olan kişilerde, bu sorunla birlikte depresyon gibi bir psikolojik sorun olabilmektedir. Böyle bir durumda, örneğin depresyonu düzeltmek için ilaç kullanılabilir. Ancak ek ruhsal sıkıntılar dışışnda ilaç kullanımı, zaman kaybetmekten başka bir sonuç doğurmaz. Son zamanlarda anestezi yapılarak cinsel birleşmenin yapıldığını hastalarımızdan duymaktayız. Ancak bu hem etik dışı bir uygulama, hem de anestezi ile vajinusmus tedavisi olmaz. Çünkü sorun, kasların kasılmasına sebep olan gerçek dışı düşünceler ve kaygıdır. Bu kaygı giderilmediği sürece tedavi olumlu sonuçlanmaz.


Vajinismusla ilgili yaygın bazı yanlışlar, yukarıda anlatıldığı gibidir. Ancak, her bireyde durum farklı olabilir ve herkes ayrı bir değerlendirme sürecinden geçtikten sonra tedaviye yön vermek gerekir. Tedavide, çift ayrı ayrı değerlendirildikten sonra, tedaviye çift olarak devam edilir. Her ne kadar sorunu kadın yaşıyormuş gibi görünse de, sorunu iki kişi birlikte yaşar ve çözüm birliktedir. Vajinismusun kanıtlanmış tek tedavi yöntemi bu konuda eğitim almış psikoterapist tarafından yapılacak cinsel terapidir. Cerrahi işlemler, anesteziyle cinsel birleşme, alkol alımı, ilaçlar, botoks, fizik tedavi vajinismusu tedavi etmek yerine, karmaşık hale getirirler ve tıbbi bir hatadır. Eğer böyle bir sorun yaşanıyorsa öncelikle bir psikiyatrist tarafından değerlendirilmesi ve tanı konulması gerekir. Eğer değerlendiren psikiyatrist vajinismus terapisi yapıyorsa kendisi tedaviye devam eder. Yapmıyorsa, vajinismus terapisi konusunda eğitimli bir psikiyatrist veya klinik psikoloğa yönlendirir.

bottom of page